Arkitektur,  Historia,  Mat,  Resa,  Semester

Semesterhelg i Västerås, dag 1

Under semestern tog vi paus från byggandet hemma och tog en långweekend i Västerås.

När vi kommit upp och hittat parkeringsplats, vilket var halft omöjligt, checkade vi in på hotellet. Såklart blev det Elite Stadshotell. Andy hade bott där tidigare och berättat hur fint där var.

Och där va jättefint med. Det luktade väldigt mycket för mycket parfym bara. Gammal byggnad och gammal inredning precis som dem andra jag bott på. Men ändå med en lite modernare twist. Har för mig jag läste någonstans att Stadshotellet i Västerås var den första byggnaden i staden med vattentoaletter.

Precis som dem andra finns det en Bishop Arms vägg i vägg. I bild, loungen mellan foajén på hotellet och ingången till Bishops.

Efter att vi lämnat av väskorna på rummet tog vi fötterna och gick en runda. Precis utanför ligger stadskärnan och precis runt hörnet finns domkyrkan. Precis sidan om hotellet ligger det en park med byggnader som tillhör domkyrkan.

Bland annat har det funnits ett skolfängelse, proban, i en av dem här byggnaderna.

Precis framför domkyrkan ligger det här vackra gula huset som jag har för mig var biskopsgården.

Det har funnits en domkyrka i Västerås sen 1100-talet, den första byggdes i gråsten. Den tegelbyggnad som står där idag byggdes till gråstenskyrkan någon gång under 1200-talet. Vi besökta tyvärr aldrig insidan utan tog bara ett varv längs utsidan. Den va himla fin, men väldigt enkel. Men har man sett Linköpingsdomkyrka bleknar denna något. Och vi ska absolut inte jämföra med katedralen i Barcelona eller Sagrada.

Johannes Rudbeckius

Precis utanför domkyrkans portar står det en staty av Johannes Rudbeckius. Han är fadern till Sveriges första gymnasium och Sveriges första flickskola. Han var ursprungligen från Örebro men var verksam i Västerås där han också avslutade sitt liv.

Osäker på om detta är det ursprungliga gymnasiet eller ett av dem tillbyggda byggnaderna genom åren. Men det är en del av Rudbeckianska gymnasiet.

Skolklocka.

Det är moderna bygget tillhör svenska kyrkan.

Efter stadsvandringen var vi hungriga och slog oss ner på Bishops. Eftersom fish ’n’ chips var så goda i Växjö beställde vi det här med.

Jag beställde in en äppelcider som dem tappade upp. Den smakade inte som någon annan cider. Jättegod! Kommer tyvärr inte ihåg vad den hette. Och där slutade det bra. Vi väntade i över en timme innan maten kom. Vi fick till och med påminna personalen om att vi beställt. Dem skyllde på att kassasystemet crashat, vilket jag inte trodde en sekund på. En av servitörerna la mer fokus och service på gäster han kände privat. Himla oproffsigt.

Men mat fick vi till slut som märkets att det var gjort i all hast, det var absolut inte gott. Tack och lov behövde vi inte betala för maten, men det är ingen restaurang jag kommer besöka igen eller rekommenderar.

Slut på dag ett. Fantastiskt väder, nya minnen och en lång resa upp med the love of my life. Stay tuned for the next one.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *