Arkitektur,  Historia,  Semester,  Shopping

Skultuna Mässingsbruk

Är man i närheten tycker jag Skultuna Mässingsbruk är väl värt en avstickare. Oavsett om man gillar outletshopping, historia eller gamla fabriksbyggnader finns här något för alla. Gillar man ännu äldre historia och runstenar kan man även hitta det här, om än något oväntat.

Det var en solig och precis lika varm dag i Västerås när vi, jag, bestämde att vi skulle besöka Skultuna Mässingsbruk. Det är inte speciellt långt mellan Västerås och Skultuna.

Det finns även en liten butik som säljer gamla möbler.

År 1607 byggdes det en mässingsfabrik precis intill Svartån av den dåvarande kungen, Karl IX. Logiken var att det var inte långt från Falu koppargruva och man kunde dra nytta av naturens krafter. Svartån för att driva maskiner och skogen intill för att få träkol. Tidigare kungar ända tillbaka till Vasas tid hade försatt Sverige i ekonomisk knipa och Karl IX ville att koppar skulle förädlas till mässing och på så sätt minska importkostnader av mässing och stärka landets ekonomi. Fabriksbyggnaderna ligger kvar på samma plats än idag, 414 år senare.

Vi besökte Skultuna Mässings Outlet, Ittala Outlet och Skultunas egna butik. På Outleten hittade vi samma saker fast till bättre pris. Orsaken ska ha varit att det inte höll samma standard och andrahandssortering, ni vet, som det brukar vara på fabriksoutleter.

Härlig miljö och fint bevarade gamla byggnader. Det var precis lagom mycket folk när vi kom. Tack vare covid släppte dem bara in ett visst antal besökre åt gången. Vi slapp stå i kö in för vi var så tidiga, men till både Ittala och Skultuna butiken var det kö in när vi kom ut. Jag hittade mycket som var fint men köpte inget till mig själv eller till oss. Ångrar lite nu i efterhand att jag inte köpte ett av armbanden. Däremot köptes det en julklapp här till någon i familjen.

Intill Svartån mellan mässings outleten och möbelbutiken hittade vi en infoskylt som visade en slinga över ån och bakom fabriksbyggnaderna på andra sidan. Andy hittade en markering att det skulle finnas runstenar bara en liten bit ifrån. Udda ställe tänkte jag men vi gick dit och tittade.

Vi gick sen tillbaka över Svartån och hittade en gårdsloppis i en fin gammal lada. Tyvärr något som min överhettade hjärna missade att fotografera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *