Historia,  Jul,  Mat,  Skåne,  Slott

Julmarknad på Tomarps Kungsgård, 2022

Ännu en tillbakablick från 2022.

En mulen och isande kall lördag i december var vi på julmarknad på Tomarps Kungsgård. Trots att det ligger så nära har jag aldrig varit där. Jag ville mest dit för att titta på kungsgården och få se insidan, men varför inte passa på med lite julmys samtidigt?

Kungsgården ligger mitt ute i ett ganska platt Skånskt landskap precis utanför Kvidinge och är omgivet av åkrar.

Dem allra äldsta delarna av slottet härstammar från 1300-talet och delar av dem gamla ytterväggarna går idag att se på insidan i vissa korridorer.

Valvet in till den minimaliska borggården är smyckat med vapensköldar, om än nygjorda sådana, från dem ätter som ägt kungsgården.

Kungsgården har eget café och butik.

Jag älskar golvet här! Det är inte rakt någonstans och kämpar lite mot min ocd om raka linjer och symmetri, men det är ändå charmigt och vackert.

Hela slottet var fint dekorerat med granris, ljusslingor och rankor.

I vissa av rummen kunde man se rester av gamla tapeter, väggmålningar och i ett av rummen på bottenplan fanns ett glasskåp med gamla saker man hittat. Glas, kulor, nycklar och benkammar, för att nämna några.

Utanför stod en amerikansk tjej och sålde pot pies som hon själv gjorde. Hennes affärsidé gick ut på att köpa lokalt odlade/tillverkade råvaror oavsett säsong och laga pot pies och pasties. Det luktade himmelskt så vi köpte fyra stycken och tog med oss i bilen. Ni hittar allt om henne här, The Barking Dog.

Vi valde eggnog, Lemon Lucy, Steak Pie och Chicken casserole. Jag gillade kycklingen bäst och sambon gillade desserterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *