Arkitektur,  Historia,  Mat,  Resa,  Semester

18 November – Mercat de Sant Josep de la Boqueria

Utsidan av hotellet.

Måndag i Barcelona, åh ljuva måndag att inte behöva gå upp före tuppen och köra en timme till jobb. Utan kunna ligga kvar i en skön hotellsäng och höra hur dem andra gästerna intill vaknade och drog sig ner mot frukost. Även om vi var lediga gick vi ändå upp i någorlunda tid för att hinna med så mycket som möjligt. Den här dagen hade vi bestämt oss för att besöka den världsberömda Mercat de la Bouqeria som bara låg fem minuter bort från hotellet. Vi hade gått förbi dagen innan med men då var där stängt. Restips, på söndagar har alla affärer stängt. Vissa supermecats och apotek har öppet som vanligt men annars inte. Restauranger, fik och caféer har också öppet som vanligt.

Klicka på bilderna för att se dem i större upplösning!

Gammal paraplyfabrik.

Vid ingången stod ett helt hav av turister, precis som vi, och tog foton. Så fort man kommit igenom portalen möts man av människor, färger och dofter. Man kan köpa allt från färskt kött, fisk och skaldjur till frukt, smoothies, sallader och godis samt kryddor där inne. Det finns även små minirestauranger. Vi såg flera som satt och pratade och umgicks över någon god tapas eller empanada och drack vin till, klockan tio på förmiddagen! Hade någon gjort det här hemma hade dem blivit stämplade som alkisar direkt! Jag tog in kulturen och dofterna och kom fram till att här trivs jag! Här kan jag definitivt bo.
Vi kom ut med varsin fruktsallad i alla fall för 15kr stycket. Helt okey pris för färsk frukt. Och frukten sen, omg!! Färsk frukt som är plockad där när den är mogen och inte halvtaskig och skeppad i tvåhundra år till andra sidan jordklotet. Färgerna var vibrant och dem smakade gudomligt! Pitayan i toppen var inte min stora förtjusning, den fick Andy.

Jag hade kunnat smaka på allt!!
Gott <3

Efter att ha gått något varv och trängts gick vi ut igen och fortsatte upp mot Place de Catalunya och besökte det enorma shoppingvaruhuset El Corte Ingles. 8 våningar shopping och längst upp var restaurang och fik. Vi lyckades komma längst upp precis lagom till lunch, så det fick vara. Jag älskar att varje plan är en öppen yta med ett specifikt tema. Bottenplan var lite annorlunda, där var en stor supermercat som vi inte besökte den här dagen men en annan, ett apotek, någon resebyrå osv. Planet ovanför var en enda stor öppen yta med smink, parfymer, väskor, Svarowski. Planet ovanför var bara tjejkläder i alla möjliga färger och former. Där trängdes allt från märkeskläder till märken man aldrig hört förut. Varje plan fortsatte på det sättet. Dem som jobbade på skönhetsavdelningen var väldigt säljande och serviceminded till den gräns att jag kände mig förföljd och inte vågade titta på något. Det är lite billigare där nere än här med. Provade en parfym från ett märke som bara finns där. Den påminner väldigt mycket om Dolce & Gabanas Light Blue som jag älskade. D & G är dock orimligt dyra tycker jag så slog faktiskt till. Fick även ett headset på köpet.
Efter att ha jagat oss nerför alla rulltrapporna igen hittade vi en utgång och klev ut i solljuset igen.

C3PO
Jatack.
Utsidan av köpcentret.
Om man inte hittar det man söker här finns det nog inte.


Jag måste bara berätta om dem här killarna på bilden med lakan. Vi stötte på dem redan andra dagen och såg dem helt plötsligt samla ihop sig allihop och springa iväg när det kom en polis för nära. Vi frågade killen i receptionen på hotellet vad det var om. Hans enda motfråga var om dem var mörkhyade. Ja jo det var dem ju, varför? Det visar sig att dem saknar licens för att sälja saker och det dem säljer är inte äkta. Deras sätt att ta sig ”runt” detta är att dem är ett helt gäng som står/går ihop och har sina saker i lakan som dem har sytt in snören i alla hörnen. När det börjar hetta till eller det är dags att byta gata drar dem ihop snörena och lakanet blir som en kappsäck. Antingen går dem helt lugnt vidare hela flocken eller så springer dem ner i tunnelbanorna och väntar tills poliserna har gått vidare. Vi såg detta live ett par gånger.

Dags för fika tyckte vi och gick tillbaka ner så vi kom ut vid La Boqueria igen och velade om vi skulla ta Starbucks eller Dunkin Coffee som ligger vägg i vägg med varandra. Dunkin vann. Som två små barn på julafton tassade vi in och förundrades över alla donuts. Vi valde tre olika och beställde varsin milkshake. Exakt smak har vi båda glömt 🙁 Det var supergott!! Mitt lilla kakmonster valde såklart en kakmonster donut. Hehe.

Aaaah! It bit me 😉

Vi vandrade vidare bort mot Gothic Quarter, eller som dem säger i Barcelona Barri Gòtic. Vi gick förbi en gammal kyrka och hamnade av misstag vid historiska arkivet. Men det är hela charmen tycker jag med att bara gå ganska planlöst gata upp och gata ner och bara upptäcka. Titta på arkitektur och bara insupa stadens puls.

Skellington kakburk.

Vi hittade av en slump en Disney store som vi bara var tvungna att besöka, handlade faktiskt ingenting. Enda andra Disney affären jag varit i var i London på Covent Garden för en massa år sen.

Vi besökte även en Kiko, här är dem inte så vanliga men jag vill minnas att jag hört gott om dem. Tyckte det var väldigt oinspirerande så vi gick vidare mot en H&M butik där vi föll för entrén. Och inuti blev vi än mer förundrade. Byggnaden i sig är gammal och bakom butiksinredningen har dem behållit den gamla inredningen. Helt amazing!

En bar.
Fasaden på ett hus. Cluedo någon?
Catedral de Barcelona.
Brevinkast på arkivet.
Innergård.
Suspekt namn, men det är bara en godisbutik.
Entrén till H & M.
Stairway to heaven.

Kvällen avslutades med att handla mer dricka eftersom det inte är rekommenderat att dricka vattnet ur kranen. Middag fick bli McDonalds. Dem har självbetjäningsautomater precis som vi men innehållet i dem är heeeeelt annorlunda. Jag hade stora problem med att hitta något jag vågade äta med mina matallergier. Andy beställde en alkoholfri öl, så udda! Vi satte oss på uteserveringen på La Rambla och åt. På det hela taget var väl maten sådär, pommesen smakade klor!! Och dålig blev jag med.

En lugnare dag men ändå fullspäckad av intryck och minnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *