Arkitektur,  Historia,  Mat,  Resa,  Semester

9 Augusti – Från Plaza Mar 2 till Austin

Nu när snön ligger djup utanför fönstret och det är minusgrader fortsätter jag att drömma mig tillbaka till vår sommarsemester 2023 och Alicante.

Morgonen börjades i vanlig ordning på Starbucks för frukost och på dagens schema stod väl egentligen ingenting speciellt. Vi hade sett taken på två kyrkor, när vi var uppe på fortet, som vi gärna ville titta närmre på. Vi gick genom söta små gator och kom ut vid Cocatedral de Sant Nicolau de Barí d’Alacant.

Jag kan inte på något sätt bekräfta det, men ser ni märkena upptill på katedralen? Dem ser ut som skott/kanonhål. Min hjärna vill ha det till att även katedralen hamnade i skottelden samtidigt som man från havet besköt fortet.

Katedralen byggdes 1613-1662 ovanpå en gammal moské. Vilket inte alls är svårt att tänka sig om man ser till dem vackra blåglaserade takpannorna som pryder kupol- och torntaken.

Klostret som med finns innanför murarna daterar tillbaka ända till 1400talet.

Insidan va jättevacker men tyvärr finns det inga bilder inifrån då det satt en skylt med kameraförbud. Vi hann bara titta i ca 10 minuter innan dem stängde för gudstjänst.

Plaza del Abad Penalva.

Här kan man skymta takpannorna.

Edeficio Municipal el Claustro.

Vi rundade hörnan uppåt på väg mot nästa kyrka.

Men vänta nu, där är ju gamla ruiner innanför glaset nedanför alla glaskuber med kontor! Bara i Spanien.

En liten liten skylt på väggen förklarade att det var ruiner av byggnader från medeltiden, 1200-1400tal. Delar av försvarsbyggnader, gator och hem. Jättehäftigt!

Basilica de Santa Maria d’Alacant. Och vilken basilika sen! Väldigt speciell till stilen, gotisk valenciansk med barockelement över ingången.

Basilikan, som blev höjd till en Basilika 2007, är den äldsta aktiva kyrkan i Alicante. Den byggdes runt1300talet ovanpå den största moskén. Den renoverades efter en brand under 1400talet.

Letar man efter det kan man se att Alicante varit hem till morerna.

Vi fortsatte att gå genom dem äldre delarna av Alicante och bara njöt. Trots att det var svinvarmt! Och fuktigt. Men det är värt att dö av värmeslag för att se historien och arkitekturen förändras lite för varje kvarter man passerar. Någonstans längs vägen tog vi upp kartan för att kolla vart vi egentligen var.

Om det fanns något mer kul i närheten och hur långt från hotellet vi var. Visade sig att vi hade precis lika långt tillbaka som vi hade till ett stort shoppingcenter, Plaza Mar 2. Oh well, shopping it is! Vi fortsatte uppför längs havet.

Ni får ursäkta dem urusla bilderna, dem bättre finns i Andys bibliotek. Men tänk er att Herkules designat ett shoppingcenter med parkeringsgarage i källaren.

Vi började med lite svalkande på McDonalds och sen tittade vi runt. Andy hittade lite skjortor och badbyxor. Innan vi åkte hade han lovat mig att bada med mig, men varför han inte packade badbyxor vet jag inte. Dem har väldigt många udda klädesbutiker i Spanien.

Vi som annars brukar gå fram och tillbaka bestämde oss för att prova att åka kollektivt. Ingen fara att hitta stationen, men oj, det var helt omöjligt att hitta hur man åkte! Hur man löste biljett osv. Men tillbaka kom vi med lite hjälp av andra resenärer och en vresig värd på stationen där vi hoppade av.

På vägen, tillbaka till hotellet eller på väg ifrån igen vet jag inte, men jag hittade gamla symaskiner i ett fönster. Hejhej fula spegelbilder.

Vi har ju som bekant lite ”måste besöka ställen” när vi är i Spanien. Fnac är ett av dem. Vi älskar den i Barcelona och var väldigt förväntansfulla.

Snygg ingång. Jag har för mig att man tog en rulltrappa ner och landade i den klassiska bokaffären. Andy hittade en bok till mig som fick följa med hem. Har inte läst den än, får se om jag tar den som nästa efter Atlas Six.


Byggnaden i sig var jättecool men lämnade en del att önska när det kom till shopping. Förutom bokaffären fanns där två små affärer ägnade åt fanmerch till filmer osv. Annars ekade där rätt tomt.

Lite småläskig även om det är en staty.

Massa yta med stor potential.

Precis rakt över gatan finns den här vackra byggnaden. Palacio Provincial de la Diputación de Alicante.

Efter en avkylningsrunda på hotellet var det dags för mat. Vi blev sugna på Papizza.

Dem hade hur mycket som helst att välja på till väldigt bra priser.

Om jag inte minns fel var pizzan längst upp, längst ut till vänster och dem två i mitten nederst till höger bäst. Empanadasarna var inte alls goda. Hur skriver man dem i flertal på Spasvenska?

Mätta och glada gick vi bort mot katedralen igen. Vi ville minnas att vi sett en mysig bar i krokarna.

Vi landade på Austin.

Jag beställde en Piña Colada och Andy tog en White Russian. Ingen av dem var en höjdare. Rekommenderas inte.

På väggen bakom satt stickers från svenska lag. Jag FÖRSTÅR att dem är trötta på svenskar därnere.

Vi letade efter en annan bar men var trötta och gav upp.

Utsidan på hotellet. God natt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *