Historia,  Mat,  Resa,  Utflykter

Helsingör 29 Juli

Jag vaknade till fint väder och fick feeling för att åka över till Helsingör. Bara för att gå gata upp och gata ner som vi inte brukar gå och bara titta. Kanske äta pölsa och bara njuta.

Så det gjorde vi. Vädret såg sådär ut när vi kom in till Helsingborg och tog båten över till Helsingör. Men det regnade inte under hela besöket även om det var väldigt fuktigt och kvavt.

Väl av båten tog vi höger ut mot Kronborg slott, vart skulle vi gå? Vad ville vi se? Jag fick syn på en infoskylt och läste högt: ”Marienlyst slott. Där har jag aldrig varit!”

”Inte jag heller” sa sambon. Är det långt? Ska vi gå dit?

Det var bara lite över en kilometer så vi bestämde oss för att gå bort och titta. Man går ju aldrig förbi Kronborg slott normalt sett och tittar vad där mer finns i lilla Helsingör.

Jag älskar alla dem små gamla färgglada och sneda husen. Dem kan inte vara enkla att renovera eller inreda.

Under medeltiden låg här ett kapell, tillägnat Sankta Anna, men som övertogs av Franciskanordern 1438. Dem byggde om kapellet till ett munkkloster.

Klostret drogs in av kronan 1536 och det finns inga delar av det bevarat till vår tid.

1587-1588 byggdes det ett lustslott på platsen på order av Kung Fredrik II.

Jag förstår varför man valde att bygga ett lustslott med park just här. Vyn över sundet är vacker.

Sidan om slottet går det trappor uppför en ganska rejäl slänt som slutar i en mindre park och gräsyta där man finner Hamlets grav. Eller påstådda grav, om han nu fanns på riktigt.

Vi vände och gick tillbaka in mot centrum där vi passerade det här huset. Jag tycker det ser lite engelskinspirerat ut och hade kunnat passa in i Midsummer.

Vi gick förbi en byskola som är med i UNESCO ASP skola.

Sankt Vincents kyrka.

Som är Helsingörs romersk-katolska kyrka.

Vi gick en runda på Kvickly för att köpa dricka men hittade i övrigt ingenting roligt.

Däremot började vi bli hungriga. Så vi gick rakt över gatan ner mot Axeltorvet.

I denna fina gamla byggnad ligger där minst tre olika restauranger. Vi slog oss ner på Gästgivargården och beställde vars ett smörrebröd.

Jag har aldrig ätit smörrebröd i Danmark förr och jag blev inte besviken kan jag lova! Så gott!! Det blev panerad spätta med lite räkor och majonäs.

Efteråt tog vi en liten runda längs gångstråket och fick med oss en Mango gin som blivit en sommarfavorit, vi är nog inne på tredje flaskan här tror jag. En jordgubbstequila som Andy smakade på och fastnade för samt en flaska Jack Daniels Honey. Jag har aldrig druckit varken whiskey eller burbon innan men såg reklam för just Honeyn och fastande, så Andy köpte en flaska till mig. Den var god och jag kan varmt rekommendera att antingen hälla den i vanligt kaffe med lite vaniljsirap i eller göra en ”Irish” Coffee a la Andy med den.

En perfekt pre-vaccation trip.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *