Arkitektur,  Resa,  Semester

19 November – Sagrada Familia

Vi vaknade till strålande sol från en klarblå himmel! Helt underbart! Förstår fortfarande inte hur vi hade sådan tur med vädret.
Efter frukosten tog vi fötterna och gick bort mot dagens huvudmål, Sagrada Familia.
Det var en bra bit att gå, men i solskenet och atmosfären gjorde det inte ett dugg.
Vet inte hur tidigt vi var iväg med Placa de Catalunya som annars brukade vara fyllt av såväl människor som duvor låg ganska öde.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 105-469x1024.jpg


Vi stötte på danska träningsturister längs vägen. Efter att ha hört spanska/catalanska ett par dagar kändes det väldigt välkommet med ett språk som man i alla fall förstår. Om än väldigt sporadiskt.

Vi gick förbi Kingsman. Undrar om här döljer sig en agentfirma bakom?
Första glimten av dagens ena mål.

Sagrada familia började byggas 1882 och är inte färdigbyggt än. Det planeras vara färdigt 2026, 100 år efter Gaudis död. Fun fact, Gaudi var från början inte chef för bygget. Han har dock lämnat mycket utförligt material och skisser till eftervärlden för att bygget ska fortsätta enligt hans planer och visioner. Varje besökare som betalar inträde (alla besöksformer kostar) bidrar till färdigställandet. Helt okey då att det var lite dyrare än jag förväntat mig. Vi betalde 25 Euro per person för besök med audioguide, billigaste alternativet för dagen. Det var inte fullt logiskt att betala och ta sig in. Först får man snirkla sig in på vad som nu är framsida, betala inträde, ut igen och runda bygget så man kommer in igenom en säkerhetskontroll. Liknande dem på flygplatsen. Skönt med all säkerhet tycker jag. Lite drygt att behöva tömma ryggsäcken på kamera och annan el vi bar med oss på daglig basis.

Audioguiden såg ut som en gigantisk telefon, den hade utgång för 3.5mm headset. Vilket vi naturligtvis glömt kvar på hotellet. Nåväl, det fick gå ändå. Det kryllade av människor men det gick ändå ganska smidigt att ta sig runt. Dem är himla effektiva spanjorerna på turistmålen.

Varje centimeter av utsidan är utsmyckad på något sätt. Har man nosat lite på Gaudis andra byggnader och verk ser man likheterna. Man förundras över byggnadskonsten från dåtid till nutid. Varje utsmyckning har en symbolik. Allt har en mening och en matematisk uträkning bakom. Gluggarna i tornen till exempel är utformade för att ge klockslagen den bästa och mest musikaliska effekten. Enligt audioguiden var Gaudi väldigt fascinerad av naturen och musik. För mitt otränade öga såg gluggarna snarare ut som duvbon. Basilikan kommer har tre fasader när den är klar och ett kloster. Varje fasad berätta en historia, en del ur Jesus liv. Oavsett etnisk bakgrund och tro ska man känna sig välkommen när man besöker Sagrada Familia. Jag som inte är troende alls beundrade estetiken, hantverket och konstruktionen.

Den runda byggnaden längst fram till höger i modellen höll dem på att gjuta grunden till när vi va där.

Dörrarna vi gick in igenom hade nyligen kommit på plats och var gjorda av en japansk konstnär. Dem är utsmyckade med allsköns växter och smådjur. Ju mer man tittar på dem ju fler detaljer hittar man.


Till höger kommer man till klostret som är en hyllning till Maria. Titta på alla rosorna!!

När man kommer in i själva basilikan slås man direkt av hur stort det är och ljuset! Överallt är där färgade glaspaneler som ger olika ljus beroende på när på dagen det är. Och pelarna sen! Och herre jösses! Dem är designade för att se ut som träd med kronor och lövverk. Dem bär upp all tyngd och stadgar upp det som finns ovanför. Pelarna ska föreställa olika trädsorter och har därför olika tjocklek och färg. Men samtidigt en tanke bakom att stensorterna har olika egenskaper och orkar olika mycket vikt. Jag bara förundras!

Man kan tydligt se vart Gaudi varit inblandad och när någon annan följt hans instruktioner, men ändå tagit med sin tolkning. Gången till höger innan man kommer ut genom dörrarna är till exempel väldigt ljus och fylld med tegel. En modern och stark kontrast mot själva basilikan. Jämför passionsfasaden mot evangeliefasaden. Den förstnämnda har väldigt kantiga skarpa skulpturer medans den senare har mjuka, detaljrika och väldigt verklighetstrogna skulpturer. Det som är tänkt att vara huvudingången, The Glory Facade (ärofasaden?) är inte klar än. Den vill jag väldigt gärna se färdig.


Alla tornen är inte heller klara. Det högsta tornet, tillägnat Jesus, kommer inte vara högre än det närliggande berget Montjuïc. Detta för att enligt Gaudi finns det inget större än naturen och det Gud har skapat. Människan ska inte konkurrera med detta. Som sagt, symbolik och matematik rakt igenom. Audioguiden berättade också förhållandet mellan pelarna (träden) i korsgången och matten där bakom. Väldigt spännande där och då, men jag la det aldrig på minnet.

Efter besöket var vi hungriga, dags för lunch. Vi försökte först med Taco Bell som låg precis sidan om. Killen bakom disken förstod inte engelska över huvudtaget. Försökte förklara för honom på knagglig spanska att jag inte tål vitlök (ajo) och chilli (chile). Vad på menyn kunde jag äta? Han såg förvirrad ut och tyckte jag kunde äta vad som. Nej tack! Vi gick några meter ner längs husfasaden och hittade en trevlig hamburgarrestaurant som hette Five Guys. Det visade sig att det är en världsberömd kedja som finns världen över och startades som ett familjeföretag. Det ägs fortfarande av samma familj och varje restaurang är en franchise. Det finns två i Barcelona. Den andra ligger i anslutning till ett mindre shoppingcenter vid Placa de Catalunya. Himla gott och enkelt och vi fick fin hjälp med maten. I deras läskautomater kunde man välja allt mellan himmel och jord! Hör här! Sprite Vanilla!!! Och Coca Cola Raspberry! Inte zero eller light, utan den vanliga! Ge mig!!! Vi satte oss utomhus och njöt av solen och baksidan av basilikan. Duvorna var något närgångna, blääää.

Tror vi bryter här annars kommer det här inlägget bli himla långt. Får dela upp den här dagen i minst ett inlägg till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *