Arkitektur,  Historia,  Skåne,  Slott,  Utflykter

Söndag 23 Augusti

Vi startade dagen i lugn och ro med långfrukost. Sen körde vi ut mot Domsten för att besöka Kulla Gunanrstorps slott. Jag bor och är uppväxt i närheten och har aldrig varit här! Vilken skam!

Vi började med ett besök i gårdsbutiken, vilken jag missade att fota utsidan på. Himla fin gårdsbutik med ett härligt utbud! Svamp, vilt, blommor och lite krukor och glas. Vi köpte med oss svamp hem till middagen och kanske kom ut med en eller annan födelsedagspresent.

Det här slottet är ganska nytt, det är byggt 1865 till 1872. Däremot finns det också en gammal borg på ägorna som jag inte hade någon aning om, jag trodde det var en och samma byggnad från början. Borgen har i sig en betydligt längre och rikare historia. Dem som byggde slottet började först renovera borgen men gav upp och byggde det här nyare slottet istället. Slott och borg är privatägt och kan inte besökas av allmänheten.

Vy över öresund.

Det här var det närmsta vi kunde komma borgen, till höger i bild klädd i byggställningar, och det ”rosavita huset” som det kallas. Det var från början ett magasin, sedan ombyggt till bostad för att sedan inhysa kontor. Enligt hemsidan ska man parkera på andra sidan borgen och kunna gå på grusvägen därifrån, passera borgen och komma ut vid det nya slottet. Vi som parkerade vid gårdsbutiken hade en skylt upp mot borgen längs samma grusväg som sa ”privat väg”. Det här får vi utforska vid tillfälle.

600 år gammal ek.

Utan att veta vad vi egentligen skulle titta på fortsatte vi vägen fram, den bit som var öppen för allmänheten.

Vy över Danmark och Öresund.

Det ligger fantastiskt vackert på en höjd med utsikt över Danmark och Öresund samt dem Skånska vyerna åt andra hållet.

Den här va kul.

Tanken var att leta upp ett gammalt fornminne som var utmärkt på kartan, men vi hittade det aldrig.

Vi hittade en gammal bunker utmed havet istället och fick ett skyfall över oss. Som tur var gick vi bland lövträd på väg tillbaka och blev inte så våta.

Väl hemma blev det stekta fjärilskotletter, kokt potatis och sås på kantarellerna vi köpt med oss. Himelskt gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *